Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах читайте на сайті Хмарка

Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах

Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах

undefined


Мило на полицях магазинів вражає великою кількістю квітів, форм і ароматів. Але тим, хто хоче чогось більш натурального або оригінального, варто спробувати зварити його самостійно. Є кілька способів зробити мило своїми руками.

Що потрібно для домашнього миловаріння

Інструменти

Для мила ручної роботи знадобляться наступні предмети:

  • термостійка каструлька для змішування компонентів;
  • кухонні ваги або мірний стакан;
  • дерев'яна ложка або лопатка;
  • терка (якщо використовується не мильна основа, а магазинне кускове мило);
  • спеціальні силіконові або пластикові формочки.

Матеріали

Миловаріння - процес творчий, тому вибір матеріалів величезний. У домашнє мило можна додати засушені фрукти, пелюстки, блискітки, люфу, косметичну глину, в загальному, все, що підкаже фантазія. До основних компонентів саморобного мила відносяться:

  • база: це може бути звичайне дитяче мило, мильна основа або кислота і луг. Детальніше про це розповімо нижче;
  • ефірні масла і косметичні віддушки: їх вибір величезний, а змішування різних ароматизаторів дозволить створити унікальний аромат. Ефірні масла до того ж мають певний лікувальний ефект;
  • рослинні масла: розрізняють тверді і рідкі. Зміст масел в милі не повинно перевищувати 3-5%.
  • скрабуючі часточки: діляться на синтетичні та натуральні, наприклад, мелену каву або подрібнені виноградні кісточки;
  • барвники: абсолютно безпечні для шкіри. Барвники бувають мігруючими (частинки пігменту поступово проникають в незабарвлену частину, створюючи красивий градієнт) і немігруючими;

Мило на основі дитячого мила

Для початківців миловарів підійде найпростіший рецепт - з дитячого мила без барвників і ароматизаторів.

Отже, як зварити мило своїми руками? Куплений в магазині брусок потрібно натерти на тертці, отриману стружку перекласти в скляну жароміцну ємність і поставити на водяну баню. Якщо хочеться додати рослинні масла у твердому вигляді, то необхідно розтопити спочатку їх, а потім вже всипати мило. Туди ж вливаються трав'яні відвари, молоко або вода в пропорції 100 г рідини на 100 г мила. Після того як маса стане тягучою і однорідною, її потрібно зняти з водяної бані і додати барвники, ефірні масла та інше. Заключний етап - розлити майбутнє мило за формами і дати застигнути.

Рецепт мила на мильній основі

Спеціальна мильна основа дозволить створити мило будь-який, навіть самої складної форми. Вона являє собою практично 100% натуральний, безбарвний, збалансований по pH складу без запаху. Мильна основа буває твердою, кремоподібною і рідкою.

  • Тверда: може бути прозорою (очищеної), білої (з діоксидом титану) і органічної (трохи жовтувата). З прозорою мильної основи можна добитись насиченого і яскравого кольору, в ній міститься велика кількість гліцерину. Біла основа для саморобного мила буває різних відтінків: від молочно-білого до бежевого. Органічна мильна основа містить мінімум ПАР, в ній немає відбілюючих і прибирають запах компонентів, тому вона жовтувата і пахне специфічно.
  • Кремоподібна: з неї роблять мило-суфле, пілінги, скраби. Як зрозуміло з назви, по консистенції вона схожа на крем. Її основна перевага - краще, в порівнянні з твердою основою, взаємодія з маслами.
  • Рідка: підходить для шампуню, піни для ванни, гелів для душу, мила для інтимної гігієни. Вона проста у використанні і абсолютно безпечна, має нейтральний рН. Крім того, рідка мильна основа добре піниться і легко забарвлюється. У неї можна додати відвари трав, ефірні мастила і т.д.

Рецепт мила своїми руками з мильної основи

Зробити мило в домашніх умовах з твердої основи складніше, ніж з рідкої і кремоподібної, тому розберемо саме цей варіант.

  1. Нарізану шматочками тверду мильну основу розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Вона ні в якому разі не повинна перегріватися! Максимальна температура нагріву - 60-65 ºC.
  2. Поки маса плавиться, розбавити її молоком або вершками до консистенції сметани (близько 20 мл на 100 г мильної основи).
  3. У розплавлену і зняту з водяної бані суміш додати інші компоненти: ароматизатор, барвники, гліцерин і т.д.
  4. Готову мильну масу потрібно перекласти в формочки. Бажано розпилити по поверхні спирт, щоб прибрати бульбашки.

Як зробити мило з лугу і жирних кислот

Щоб самостійно зробити мило «з нуля», знадобляться жирні кислоти (рослинні олії, тваринні жири, воски) і луг (гідроксид калію для рідкого мила, гідроксид натрію для твердого або їх суміш для кремоподібного стану).

Процес миловаріння вимагає особливої акуратності і дотримання техніки безпеки. Біля місця роботи не повинно бути нічого зайвого, все поверхні краще накрити плівкою. Обов'язково потрібно надіти маску, яка закриває ніс і рот, захисні окуляри, гумові рукавички. Поблизу повинен бути оцет, щоб відразу ж нейтралізувати луг, якщо він випадково потрапить на шкіру.

Процес варіння мила «з нуля» складається з кількох етапів:

  1. Ретельно розрахувати необхідні компоненти;
  2. Зважити масла й віск. Рідкі і тверді інгредієнти поміщаються в різні ємності;
  3. Відміряти потрібну кількість дистильованої води або льоду, наповнювачів та інших складових. Кожен компонент відкладається в окремий посуд;
  4. Розплавити віск і тверді рослинні масла на водяній бані;
  5. Акуратно зважити луг. Попередньо обов'язково надіти засоби захисту;
  6. Високу жароміцних ємність поставити в раковину з холодною водою, помістити в неї лід або воду і потроху всипати луг, розмішати дерев'яною паличкою або ложкою;
  7. Лужний розчин через марлю або ситечко влити в суміш масел. Дуже важливо, щоб кристали лугу не були в готовому милі, так як вони можуть викликати опік;
  8. Є два способи виготовлення мила: холодний і гарячий. У першому випадку потрібно в мильну масу додати всі компоненти, ретельно розмішати, розлити по формах і залишити визрівати на 1-2 місяці. Гарячий спосіб набагато швидше: мильна маса з усіма необхідними інгредієнтами вариться на водяній бані близько 4 годин. В принципі, мило можна використовуватися разу після застигання, але краще дати йому відстоятися 1-2 тижні.

Про те, як своїми руками зробити мило, можна розповідати довго, адже це справжня наука. Тим, хто не готовий нею займатися, але хоче побалувати себе натуральним засобом, допоможе інтернет-магазин «Хмарка», в асортименті якого є не тільки високоякісне німецьке мило, але і мило ручної роботи.

Джерело: за матеріалами друкованих та інтернет-видань

Коментарі (1): Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах

Ольга 12 листопада 2023, 19:13

Всё доступно и понятно.. спасибо

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Довга коса - жіноча краса!

    Споконвіків довга коса вважалась символом дівочої краси. Та й на даний момент вона не втратила своєї актуальності. Довге волосся заслужено займає свою нішу в сфері краси та не здає своїх ...

  • Дозування та кількість прань

    Часто буває що під час прання у нас виникає просте,на перший погляд, запитання: " А скільки порошку потрібно засипати у контейнер пральної машинки ? " Насправді це дуже важливо. Адже ...

  • Як доглядати за одягом для новонароджених

    Догляд за дитячим одягом для новонароджених істотно відрізняється від вимог до догляду за одягом для дорослих. Для дорослих головне значення має зовнішній вигляд одягу, для малюків - в першу чергу ...